Zvonko Osmajlić

Sportsko društvo borilačkih sportova "Zvonko Osmajlić"

Zvonko Osmajlić je rođen 12. IX 1961. godine u Beranima (Ivangradu), gde je završio srednju školu.
Više i visoko obrazovanje stekao je na Fakultetu fizičke kulture u Beogradu i Novom Sadu.
Magistarske studije upisao je školske 1997/98. godine i prijavio tezu iz oblasti organizacije sportskih centara.

Svoje bavljenje džudoom u Beogradu započeo je u Džudo klubu Studentski grad. Kako je pokazivao izuzetan talenat za borilačke veštine, pozvan je da pređe u seniorsku ekipu Džudo kluba Student koja je u to vreme, 1986. godine, bila prvoligaška ekipa. U džudo klubu Student počeo je da stiče afirmaciju već standardnog učesnika savezne lige. Prisustvovao je svim letnjim i zimskim kampovima na kojima se pripremala državna reprezentacija, a postao je i standardni član studentske reprezentacije koja je učestvovala na međunarodnim turnirima.

Celokupna ekipa Džudo kluba Student pa i Zvonko Osmajlić prešli su u Džudo klub Voždovac. Tu su ostvarili najbolji rezultat u istoriji postojanja ovog kluba, III mesto na ekipnom prvenstvu Jugoslavije za seniore. Sa ovim klubom učestvovao je na međunarodnim turnirima – Nemačka, Grčka, Italija itd. Sada već kao afirmisani džudo sportista prešao je u Džudo klub Partizan, sa kojim je dostigao najviše rezultate u klupskom sportu. Potvrđuje se kao član reprezentacije Jugoslavije i postaje kapiten Džudo kluba Partizan.

Iako je trenirao dva puta dnevno da bi zadržao formu u džudou, našao je snage i volje da bude pionir u jednom kod nas novom sportu – tradicionalnom japanskom Sumo rvanju. I pored toga što je imao težinu od nepunih 100kg takmičio se najčešće sa takmičarima koji su bili teži od njega 30-40kg.
Za radi njega osnovan je i Sumo savez Jugoslavije. Želeo je da svoje znanje o ovom sportu sa dalekog istoka prenese na mlade kako bi došlo do njegove ekspanzije na našim prostorima.

Kao sportista, Zvonko je postigao rezultate međunarodne vrednosti.
Bio je 12 godina član reprezentacije Jugoslavije u džudo-u i višestruki pobednik na prvenstvima države sa oko 120 medalja.
Učestvovao je i pobeđivao na turnirima širom sveta: u Grčkoj, Italiji, Bugarskoj, Nemačkoj, Australiji…

U svojoj dugoj i uspešnoj sportskoj karijeri Zvonko je imao preko 520 borbi.
Među prvima je obezbedio učešće na Olimpijskim igrama u Sidneju u sumo rvanju. Nažalost, to je jedino takmičenje na koje nije stigao.
Kao sportski radnik bio je član upravnog odbora i kapiten džudo kluba „Partizan“ i direktor Sportsko rekreacionog centra „Tašmajdan“.
1998. godine izabran je za nastavnika za borilačke sportove na Sportskoj akademiji u Beogradu.

U sportu i životu voleo je da pobeđuje, ali je znao i dostojanstveno da gubi. Poraz nikada nije smatrao kao sramotu, već nauk da još više i bolje radi.

Govorio je:

  • Nije sramota izgubiti borbu, sramota je nečasno pobediti.
  • Poraz može da bude i lekovit.
  • Za pametnog sportistu pobeda je teža od poraza.
  • Kad izgubiš borbu, čestitaj rivalu, sebe radi.

Ideju o osnivanju Centra borilačkih sportova Zvonko je najavio za vreme magistarskih studija. Centar borilačkih sportova nastao je u februaru 1999. godine kao škola borilačkih veština otvorena za sve građane naše zemlje i sveta, svih uzrasta.

3. oktobra 1999. godine Zvonko Osmajlić je tragično izgubio život.

U njegovu čast Centar je na njegov rođendan, 12. septembra 2000. godine, otvoren na stadionu Tašmajdan pod imenom Centar borilačkih sportova „Zvonko Osmajlić“.