Zvonko Osmajlić

Aikido klub "Zvonko Osmajlić"

Aikido klub Beograd

Aikido

Aikido je japanska borilačka veština prvenstveno odbrambenog karaktera nastala tridesetih godina dvadesetog veka. Osnovao ga je Morihej Uešiba sabiranjem svojih iskustava iz daito-rju aikijutsu i rada sa štapom i mačem. Aikido objedinjuje veliki broj tehnika koje koriste principe energije i pokreta kako bi se napad preusmerio i neutralizovao. Na svom najvišem nivou aikido se može koristiti u samoodbrani bez nanošenja ozbiljnijih povreda napadaču. Smatra se jednom od najtežih borilačkih veština i, po obimu tehnika, najširih.

Pored telesnih tehnika aikido obuhvata i rad sa tradicionalnim japanskim oružjem – štapom, mačem i nožem (obično drvenim u svrhu treninga). Veštine stečene u praksi sa oružjem su neprocenjive u telesnim tehnikama. Mnogi pokreti proistekli iz umetnosti mača prevedeni su u aikido samodbranu bez oružja. Većina tehnika može se izvesti na isti način i sa oružjem i bez njega.

Iako je aikido relativno mlada borilačka veština, njeni koreni sežu 800 godina unazad tokom kojih su tehnike korišćene i razvijane na bojnom polju i u ekstremno neprijateljskim uslovima. Danas je aikido sastavni deo vojne i policijske obuke širom sveta. S obzirom da tehnike ne zahtevaju veliku fizičku snagu ovom veštinom se mogu podjednako baviti i žene i muškarci najrazličitijih uzrasta.

Treneri

Predrag Tadić

Upis se vrši u terminima treninga. Ukoliko želite možete prisustvovati i pogledati trening pre nego što odlučite da se upišete. Prvi trening je besplatan.