Zvonko Osmajlić

BJJ i Grappling klub "Zvonko Osmajlić"

BJJ i Grappling klub Beograd

Brazilski jiu jitsu (BJJ)

Brazilska džiudžica je veština koja je nastala u Rio de Žaneiru početkom 20. veka. Sve je počelo kada je japanski džudista Micujo Maeda emigrirao u Brazil te želeći da zaradi za život, počeo da drži treninge svojim novim sugrađanima. Među njegovim učenicima najposvećeniji su bili članovi porodice Grejsi, naročito Karlos i Helio. Oni su na poseban način razumeli veštinu koju su stekli od Maede i odveli je u potpuno jedinstven pravac. Karlos i Helio su uskoro otvorili sopstvenu školu pod imenom „Grejsi džiudžicu“ i nakon nešto više od pola veka, ova dva danas legendarna imena su uspešno izgradili ime svoje škole. Oni su dokazali dominantnost svoje borilačke veštine kako u „Vale tudo“ (borbama bez pravila u ringu), tako i u „uličnim“ borbama na plažama Rio de Žaneira. Najveći dokaz bitnosti i nezaobilaznosti Brazilske džiudžice se obelodanio celom svetu na prvom ikada odrzanom takmičenju „Ultimate Fighting Championship“, poznatijeg po skraćenici UFC. Tada je Rojs Grejsi čovek bez, laički posmatrano, ikakve vidljive atletske građe i sposobnosti, je bez ijednog udarca ogromne rvače, boksere, karatiste ili kikboksere obarao na zemlju i tehnikama gušenja i poluga terao je na predaju. Rojs je te noći postao prvi šampion UFC-a i svet borilačkih veština, od tada više nikada neće biti isti. Danas milioni ljudi širom planete treniraju ovaj zaista magičan i neverovatan sport, a njegove tehnike se izučavaju u svim vojnim, policijskim, civilnim samoodbranbenim sistemima, a narocito u najpoznatijim svetskim specijalnim jedinicama i, naravno, neizostavno u svakoj sali gde se trenira MMA.

Grappling

spada u grupu rvačkih sportova kao što su brazilski džiu džicu, rvanje, džudo, sambo… Borba počinje iz stojećeg stava, a udarci nisu dozvoljeni. Nakon obaranja protivnika potrebno je da se uspostavi kontrola raznim zahvatima imobilizacije, a zatim se borba nastavlja u parteru, sa ciljem da se plasira neka tehnika završnice (poluge na rukama, nogama, vratu, gušenja ili davljenja) i tako primora protivnik na predaju bez upotrebe udaraca. Program je posebno prilagođen osobama sa slabijim fizičkim predispozicijama.

S obzirom na to da je riječ o rvačkom sportu, grepling sve veću popularnost dostiže posebno zbog toga što je mogućnost povreda u praksi vrlo mala i kao takav grapling je idealan sport za sve bez obzira na starosno doba. S obzirom na veliku popularnost graplinga u svetu, tendencija je Svetskog grapling odbora da ovaj borilački sport uključi u olimpijske borilačke sportove, što bi se trebalo dogoditi već na ljetnjim Olimpijskim igrama 2016.godine.

Grappling ima veliku ulogu u razvoju MMA sporta jer bez znanja partera nije moguće postati vrhunski MMA borac.

Treneri

Mma, martial arts and fighting with a student and teacher grappling on the ground during a lesson o

Zoran Nanusevski

Mma, martial arts and fighting with a student and teacher grappling on the ground during a lesson o

Adrijana Nanusevski

Mma, martial arts and fighting with a student and teacher grappling on the ground during a lesson o

Veljko Nikolić

Upis se vrši u terminima treninga. Ukoliko želite možete prisustvovati i pogledati trening pre nego što odlučite da se upišete. Prvi trening je besplatan.